Header
HET NIEUWE WERKEN
VOLGENS EXPERTS
NIEUWE RUIMTES, NIEUWE DIGITALE TOOLS, NIEUWE STRUCTUREN … ONZE WERKMETHODES EVOLUEREN AAN EEN RAZENDSNEL TEMPO. WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN DEZE VERANDERINGEN OP DUUZAAMHEID, WELZIJN OF CREATIVITEIT? WHAT ELSE? VRAAGT HET AAN DRIE EXPERTS OM DE PROFESSIONELE UITDAGINGEN VAN MORGEN BETER TE BEGRIJPEN.
Door Peyo Lissarrague Foto Laetizia Bazzoni
Femke Aerts
“Ik begin mijn werkdag altijd met een kopje koffie. Het is een soort ritueel geworden. Ook bij professionele gesprekken bied ik spontaan een koffie aan, want dat heeft een positieve invloed op de ervaring van mijn zakenpartner. Zeker als we kwaliteit serveren!”
Femke Aerts is Senior HR Manager People & Organisation bij het internationale accountancybedrijf Pricewaterhouse Coopers. Ze is gespecialiseerd in human resources, strategie en future of work.
> pwc.be
Aan ‘het nieuwe werken’ gaat een heel verhaal vooraf. Door de digitalisering en recentelijk door de COVID-19-pandemie kwamen telewerk en videoconferenties in een stroomversnelling terecht. Maar we zagen ook verschuivingen in bedrijven op het gebied van organisatie, management en indeling van de werkruimtes. “Het draait vandaag om wendbaarheid en flexibiliteit”, verduidelijkt Femke Aerts, Senior HR Manager bij Pricewaterhouse Coopers (PwC). “Organisaties staan voor ongekende uitdagingen. Om zich aan te passen, moeten ze rekening houden met hun huidige ervaringen, maar eveneens met hun toekomstige noden. En daar wringt het schoentje. Niemand kan voorspellen hoe onze werkomgeving op middellange termijn zal evolueren. Daarom heeft PwC zijn krachten gebundeld met Vitra om ons Experience Center in Zürich opnieuw in te richten met veelzijdigheid als hoofdthema. Noch een open space, noch een afgesloten ruimte. De werkplek anno 2020 moet vooral kunnen transformeren.” “Het past zich aan naargelang de taken en behoeftes van de organisatie”, vervolledigt Tineke Foblets, projectmanager bij Vitra. “De mate waarin een werkplek al dan niet verandert, kan zelfs variëren per service binnen eenzelfde afdeling. Door de lockdown heeft telewerk behoorlijk aan populariteit gewonnen, maar fysieke interacties blijven belangrijk. Zeker in een omgeving waar we ons zowel kunnen afzonderen als samenwerken. Of dat nu in een coworking is of aan een bureau in een bedrijf. Zolang werknemers zich goed voelen, ontwikkelen ze meer verbondenheid. En dat heeft dan weer een positieve impact om hun betrokkenheid en prestaties.”
Tineke Foblets
“Ik drink graag een koffie met mijn klanten. Het is de perfecte ijsbreker om een gesprek aan te knopen en een band op te bouwen. Iets wat geen enkele technologie kan vervangen.”
Tineke Foblets is binnenhuisarchitecte. Al meer dan 20 jaar is ze projectmanager bij Vitra, een Zwitsers meubeldesignbedrijf.
> vitra.com
Marie Delvaulx
“Koffie verbindt. Het opent de dialoog tijdens een vergadering en zorgt voor gespreksstof tussen collega’s. De koffiemachine is niet voor niets een ontmoetingsplaats …”
Marie Delvaulx is directrice van The Shift, een platform voor duurzame ontwikkeling dat meer dan 440 bedrijven, ngo’s en organisaties in contact brengt om samenwerking te stimuleren en duurzame bedrijfsmodellen te creëren.
> theshift.be
Flexibiliteit en innovatie
“Door deze evoluties ligt de focus op beter welzijn en meer groeimogelijkheden voor werknemers”, vertelt Femke Aerts, specialist in leadership en future of work. “Meer flexibiliteit en autonomie versterkt het verantwoordelijkheidsgevoel bij werknemers en motiveert hen om persoonlijk initiatief te nemen.” Ook Marie Delvaulx, directrice van de organisatie The Shift, een platform voor duurzame ontwikkeling ziet dat er verandering op komst is: “De gebruikelijke hiërarchieën maken plaats voor nieuwe vormen van leadership. Door een gezonde portie concurrentie en een kruisbestuiving op de werkvloer ontstaat er een compleet nieuwe dynamiek. Zeker in grote bedrijven kan het bepalend zijn voor meer balans en gelijkheid. Maar er is geen kant-en-klare oplossing. Zowel op sociaal als maatschappelijk vlak moeten we nieuwe horizonten verkennen, met respect voor elke bedrijfscultuur en andere complexe factoren. Vooral op het gebied van duurzaamheid zijn er nog heel wat stappen te zetten.”
Meer bewustwording
Duurzaamheid, het woord is gevallen. Bij nieuwe werkmethodes speelt het inderdaad een essentiële rol. Organisaties en medewerkers zijn er zich ook steeds meer bewust van. “Dat zien we in de keuze van kantoormeubelen”, bevestigt Tineke Foblets, die eveneens binnenhuisarchitecte is. “Recycleerbare of gerecycleerde materialen zijn alomtegenwoordig. We proberen meubelen een tweede leven te geven. Bij Vitra hebben we Vitra Circle opgericht, waar werknemers stock- of expositiemeubelen kunnen aankopen die zo goed als nieuw zijn.” Ook Marie Delvaulx, die met haar vereniging meer dan 440 bedrijven en ngo’s samenbrengt, deelt deze visie: “Duurzaamheid zou prioriteit moeten zijn binnen elke organisatie. De integratie van circulaire economie in kantoorinrichting is daar een mooi voorbeeld van. Met dit in het achterhoofd zien we ook oplossingen als meubelverhuur om onnodige aankopen te vermijden en de impact op het milieu te verkleinen. Daarnaast is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan mobiliteit bij nieuwe werkorganisaties. Toegang tot openbaar vervoer om de CO2-uitstoot te verminderen of telewerk uitbreiden zijn momenteel sterke tendensen die bedrijven aanmoedigen. Het is een paradigmaverschuiving die nu al haar vruchten afwerpt.”